Hoppa till innehållet
Publicerad: 1 december, 2021

Stigande elpriser

elledning i vinterkyla

Sista tiden har det varit stora skillnader i elpriserna, från att det under starten av november varit låga spotpriser till att senaste dagarna varit ovanligt höga spotpriser.

Varm väderlek och hög produktion av både vatten- och vindkraft gjorde att  det rörliga spotpriset vissa timmar låg under 2 öre/KWh under starten av november. Kallare temperaturer och utmaningar i vatten- och vindkraftsproduktionen har gjort att priserna stigit till ovanligt höga nivåer med timpriser på upp till 360 öre/KWh som mest de senaste dagarna.  Trots senaste dagarnas prisutveckling förväntas november månads rörliga elpris hamna på ca 50 öre/KWh.

Prognoserna framåt är svårare att beräkna och beror mycket på vilket väder vi får, hur mycket det blåser och hur kallt det blir. Vattenkraften beräknas producera som förväntat inom kort vilket kan resultera i sjunkande priser.

-Prisvariationer är något vi sett de senaste månaderna. Vindkraftens påverkan är betydande och prisbildens förändringar beror oftast på vindkraftens möjligheter att producera. Nu har vi dessutom utmaningar i vattenkraften tillsammans med sjunkande temperaturer vilket får priset att stiga säger Anders Ådemo, marknadschef, PiteEnergi.

Som kund är du alltid välkommen att  kontakta oss för rådgivning kring ditt val av elavtal. Vi tycker att det är viktigt att se över sin elanvändning och tipsar om att ladda ner vår app,  där kan man se analyser och prognoser på både sin användning och sina kostnader tillsammans med aktuell information om marknadsläget.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Ladda ner vår app

Med vår app vill vi göra det enklare för dig att hålla koll på din energianvändning, ge dig möjlighet att göra smarta och medvetna val så du kan spara energi och sänka dina kostnader.
Läs mer