Hoppa till innehållet
Publicerad: 10 september, 2021

Med vårt sensornät bidrar vi till att utveckla Piteå till ett smartare samhälle

Vi har sedan en tid kompletterat vårt fibernät med ett smart sensornät. Tekniken som är trådlös kallas LoRaWAN. Nätet ger oss möjligheter att samla in data som mätvärden, händelser eller platsinformation med hjälp av smarta sensorer.

Sensornätet är en naturlig utveckling av vårt befintliga fibernät, där vi som nätägare har lång erfarenhet av kommunikation.

PiteEnergi har sedan 2019 varit med i Stadshubbsalliansen, en allians av kommuner och stadsnät som fortsätter att växa. Detta innebär att vi i Piteå idag har en så kallad lokal stadshubb som omfattar en trådlös infrastruktur som med hjälp av en ny teknik, LoRa, gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer. LoRa står för ”long range”, och innebär att sensornätet har lång trådlös räckvidd och energieffektivt kan ta emot och skicka datatrafik. Tekniken lämpar sig främst för överföring av mindre datamängder än till exempel bluetooth, Wi-Fi eller mobilnät. Tanken är att Stadshubben ska fungera som ett naturligt komplement till det befintliga fibernätet, inte ersätta det. Om ett företag vill sätta upp sensorer någonstans och behöver få signalen levererad, exempelvis in i ett styrsystem, då kan vi erbjuda dem enkel och säker kommunikation via Stadshubben.

– Utvecklingen av tekniska lösningar går snabbt och vi ser en ökad efterfrågan på tillgång av data. Vi är i början av att förstå nyttan och användningsområden med sensorer. Redan idag kan du få viktig information om din fastighet, din verksamhet eller vår stad och det är inom dessa områden vi vill fortsätta att utveckla nyttiga och hållbara tjänster som skapar värde för våra kunder, säger Anders Ådemo Marknadschef.

Vi har just nu 13 olika modeller av sensorer snart monterade på 50 olika platser runt om i kommunen. Sensorerna kan vara fasta eller placerade på rörliga saker. Under sommaren har vi bland annat använt sensorer som mätt aktuell badtemperatur på några av Piteås mest populära badplatser.

– Det mest spännande med tekniken är att utvecklingen går så fort och att vi inte har hittat alla möjliga användningsområden ännu, säger Peter Fenander, projektledare på Utvecklingsavdelningen.

Hur skulle sensorer kunna hjälpa er?

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Våra rådgivare hjälper dig med smartaste elavtalet, rätt värmelösning och den snabbaste uppkopplingen. Du når dem på 0911-648 00.

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Ladda ner vår app

Med vår app vill vi göra det enklare för dig att hålla koll på din energianvändning, ge dig möjlighet att göra smarta och medvetna val så du kan spara energi och sänka dina kostnader.
Läs mer