Så fungerar fjärrvärme

Tack vare att du och så många andra väljer den bekväma fjärrvärmen begränsas klimatpåverkan och utsläppen av luftföroreningar i vår region. Fjärrvärmen gör luften i städerna renare och utsläppen betydligt lägre. Fjärrvärmen i Piteå produceras lokalt med mycket hög leveranssäkerhet och till 99% av spillvärme från våra lokala industrier.

Fjärrvärme är i grunden vatten som värms upp i stora centrala anläggningar, för att sedan pumpas ut till alla hus som är anslutna till fjärrvärmenätet. Rörsystemet med hett vatten, som ligger som ett nät under våra fötter i marken kan liknas vid kroppens blodomlopp, där fjärrvärmeanläggningen är hjärtat och oavbrutet pumpar runt nyuppvärmt vatten i nätets ådror, och sprider värme i hela bygden. När vattnet sedan kommer till din fastighet passerar det din värmeväxlare som använder det heta vattnet för att värma upp element och varmvatten i kranarna. När det heta vattnet gjort jobbet i huset har det svalnat och leds då tillbaka till produktionsanläggningarna. Där värms vattnet upp på nytt och leds tillbaka ut i fjärrvärmenätet.

Fjärrvärmen tar liten plats i ditt hem. Det varken luktar eller låter. Allt du behöver göra är att vrida på elementet eller kranen så får du precis den värme du vill ha. En trygg uppvärmningsform som ger ett jämt och behagligt inomhusklimat oavsett utomhustemperatur och varmvattnet räcker till alla i familjen, det tar aldrig slut.

 

 

Senast uppdaterad: 17 april, 2018
arrow

Hållbar uppvärmning med fjärrvärme

VärmeTrygg

Teckna serviceavtal - Bli Värmetrygg

arrow

Hållbart samarbete

Dela  Share on facebook

Nya Mina sidor

Med Mina sidor tar du enkelt kontroll över din energianvändning. Logga in på Mina sidor och se mer detaljerad energistatistik för både din el och fjärrvärme.
Till mina sidor