Hoppa till innehållet
Publicerad: 9 augusti, 2021

Fjärrvärmevattnet är grönt

Grönt fjärrvärmevatten

Visste du att Piteås fjärrvärmevatten är grönt? Det är färgat för att hjälpa oss att snabbt kunna spåra eventuella läckor. Ämnet som används för att färga vattnet heter Pyranin och är ett ofarligt och luktfritt natriumsalt.

Vi färgar fjärrvärmevattnet grönt, det är ett bra verktyg för att kvalitetssäkra leveransen av fjärrvärme, det hjälper oss att lättare spåra eventuella läckor i fjärrvärmenätet. De flesta fjärrvärmekunder märker inte alls att vi färgat vattnet men om du mot förmodan ser grönt vatten betyder det att det är en läcka någonstans. Grönt vatten i kranen innebär att det finns en läcka i din värmeväxlare. Grönt vatten ute i marken kan innebära att det finns en läcka i fjärrvärmenätet. Vi vill gärna att du kontaktar oss om du ser grönt vatten antingen i kranen eller i marken.

Färgämnet pyranin gör vattnet grönt
Ämnet som används för att färga vattnet heter Pyranin och är ett livsmedelsklassat, ofarligt och luktfritt natriumsalt som också används som färgämne i bland annat diskmedel, tvål och schampo. Tack vare att Pyranin både är grönt och flourescerande kan man enkelt hitta läckor utomhus i dagvattenbrunnar eller vattensamlingar genom att använda en UV-lampa.

Pyranin har använts sedan 1980-talet  inom energisektorn för att upptäcka och spåra eventuella läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar.

 

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig