Fjärrvärme, värmedriven kyla och solceller till Strömnäsbackens förskola

Bild: MAF Arkitektkontor AB

Vi kommer att leverera både värme och kyla till den nya förskolan på Strömnäsbacken som Piteå kommun ska bygga. Dessutom kommer vi att installera solpaneler på förskolans tak. Solpaneler som väntas producera ca 40 procent av förskolans energibehov.

I Piteå värms det centrala fjärrvärmenätet till 95% av spillvärme från Smurfit Kappa. På vintern behövs all spillvärme till att värma Piteborna när det är minus 30 grader kallt. På sommaren är det inte samma behov, men det finns fortfarande spillvärme som då kan tas tillvara och omvandlas till kyla.

– Det vanliga är att man bygger ett separat fjärrkylnät. Att man tar kyla från exempelvis älven, en snötipp eller så har man en kompressorkyld maskin som drivs av el. Men i det här fallet nyttjar vi de resurser som vi redan har; spillvärme i det befintliga fjärrvärmenätet, säger Daniel Eriksson, chef för värme och kyla.

Värmedriven kyla ger en miljövänlig och hållbar kylkapacitet lämplig för större allmänna lokaler. Strömnäsbackens förskola blir först ut med att installera värmedriven kyla i Piteå, men i takt med varmare somrar hoppas vi kunna leverera samma sak till äldreboenden, skolor, kontor och affärslokaler, fortsätter Daniel.

Senast uppdaterad: 29 april, 2019
Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla alla vardagar kl 7.00-17.00

Dela  Share on facebook

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din mejladress på länken nedan.
Anmäl dig