Hoppa till innehållet
Publicerad: 30 september, 2019

Vi investerar i smarta elnät med Exeris teknik för övervakning

Magnus Karlsson, Vd Exeri och Jörgen Andersson Strand, chef elnät på PiteEnergi

Vi satsar ytterligare på att reducera elavbrott och minska avvikelser i elnätet. Ett samarbete med norrbottensbolaget Exeri startar med en installation av Exeris teknik, SGS – Smart Grid Surveillance, på en sex mil lång luftburen kraftledning i kommunen.

Vi är ett lokalt elbolag som driver utvecklingen mot mer hållbara och smarta lösningar när energimarknaden förändras. I detta sammanhang passar Exeris unika system för övervakning av elnät väldigt bra. Systemet minskar elavbrott och ligger helt i linje med vår strategi att satsa på lösningar som sätter kunden i fokus.

Systemet använder sig av Artificiell Intelligens och Internet of Things (IoT) teknik för att förbättra övervakning, underlätta förebyggande underhåll och positionera fel när de inträffar. Det innebär att elnätkunderna kan få tillbaka strömmen väldigt snabbt vid ett elavbrott. Det är nu ett pilotprojekt för  att testa och utvärdera Exeris teknik på en ledningsträcka på drygt 60 km.

– Exeris system lägger till intelligens i vårt elnät och kommer att minska oönskade strömavbrott för våra kunder. Vi räknar också med att kunna minska våra underhållskostnader. Tekniken ligger helt rätt i vår strategi att göra elnätet smartare, säger Jörgen Andersson Strand, chef Elnät.

– Vi ser ett enormt intresse för vår produkt, både i Sverige och internationellt. Att nu PiteEnergi väljer vårt revolutionerande system för att vara i framkanten av teknikutvecklingen är enormt roligt och visar att vårt län är ledande inom energisektorn, säger Exeris VD Magnus Karlsson.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig