Hoppa till innehållet
Publicerad: 12 februari, 2024

Vi installerar sensorer för trafik- och miljömätning i Piteå

Porträttbild på Anders och Peter utanför PiteEnergis kontor
Lora Sensor uppsatt på trafikstolpe
Lora sensor uppsatt på stolpe

I ett samarbetsprojekt med Piteå Kommun tar vi nu ett viktigt steg mot att samla in och analysera data för att främja hållbar utveckling i centrala Piteå. Vi installerar sensorer som mäter trafikrörelser och luftkvalitet, och vårt gemensamma mål är att identifiera åtgärder som kan förbättra miljön i vår stad.

Genom att installera sensorer på nästan 30-tal strategiska platser i centrala Piteå kan vi samla in omfattande data om trafikflöde på bil-, cykel- och gångvägar, samt luftkvalitet (med fokus på partiklar, PM10) och väderinformation såsom temperatur, luftfuktighet, vindförhållanden och nederbörd. Denna samlade data ger oss en unik möjlighet att förstå hur olika faktorer påverkar miljön på olika platser, vilket i sin tur ger oss bättre förutsättningar att utveckla hållbara lösningar transporter. Vi planerar också att visualisera mätningarna på digitala skärmar vid utvalda platser, så att alla kan se och förstå hur val av resesätt påverkar vår gemensamma miljö.

– Det är ett spännande projekt där vi kommer att kunna analysera data från flera olika datakällor, se olika samband och få insikter om vad som påverkar miljön både positivt och negativt, säger Anders Ådemo, marknadschef, PiteEnergi

Tekniken som sensorerna kommunicerar med är trådlös och kallas LoRaWAN. Det är en standardiserad teknik inom Internet of Things (IoT) som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning med hög säkerhet för trygg dataöverföring. Här i Piteå är nätet väl utbyggt och har stor tillgänglighet i stora delar av kommunen.

Peter Fenander, vår affärsutvecklare, berättar: ”LoRaWAN är den ledande tekniken inom IoT och en viktig möjliggörare i tjänsteutvecklingen av det smarta samhället. Vi har flera väldigt intressanta områden där vi testar sensorer och hur de kan både underlätta och skapa nytta för verksamheter och företag.”

Det är också värt att nämna att vårt projekt har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment, som är en del av Piteå Kommuns satsning på strategiska innovationsområden. Denna satsning finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och kommer att pågå under hela 2024.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig