Hoppa till innehållet
Publicerad: 26 januari, 2022

Uppkopplade skidspår

Kolla snötemperaturen innan du åker ut i skidspåret. I vinter mäter vi både luft- och snötemperaturen vid några populära skidspår runt Piteå med hjälp av smarta sensorer.

Vi vill bidra till framtidens samhälle och göra Piteå smartare. Nu kopplar vi upp några av Piteås populära längdskidspår och mäter både luft- och snötemperaturen. I somras mätte vi badtemperaturer men nu är det skidspårens tur. Med hjälp av vårt trådlösa sensornät och sensorer som kan ta emot och skicka signaler, kan vi presentera temperaturen i realtid, dessutom får du användbara vallatips av Piteå Elits åkare.

Små trådlösa och batteridrivna sensorer har nu placerats vid skidspåren på Lindbäcks stadion, Grisberget, Piteå Golfklubb, Ursberget i Bergsviken, Hemmingsmark och Rosvik och mäter temperaturen både i luften och i snön varje halvtimme, dygnet runt. Dessutom får du användbara vallatips från Piteå Elits åkare.

– Vi vill att vårt sensornät ska förenkla för Piteborna på olika sätt och vi vet att skidspåren är väldigt populära och välbesökta. Därför tycker vi att detta är en bra idé som kan bidra till att ännu fler tar sig ut och motionerar. Att vi dessutom kan samarbeta med Piteå Elit och krydda tjänsten med väderanpassade vallatips från deras åkare gör ju det hela ännu bättre, säger Björn Lavander, marknadskommunikatör.

Idag är vi vana att det flesta av våra saker är uppkopplade och nu vill vi bidra till smartare fastigheter, framtidens samhälle och ett smartare Piteå. Vi har komplettarat fibernätet med ett trådlöst sensornät som kan ta emot och skicka signaler till olika sensorer. Tekniken som kallas LoRaWAN, är en standardiserad teknik som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning och hög säkerhet med trygg dataöverföring. Sensorerna som drivs av batterier fungerar trådlöst och möjliggör att de även kan användas där tillgång till el saknas.

Sensorerna kan exempelvis berätta om när sopkärl behöver tömmas, mäta antalet in- och utpasseringar genom dörrar och skicka mätvärden för fukt och temperatur. Andra exempel på användningsområden är bl.a. GPS-positionering, övervakning, ljudnivåer, luftkvalité eller att kunna se lediga parkeringsplatser. Tekniken är densamma oavsett om det är skidspår, badplatser eller något annat som kopplas upp – allt sköts trådlöst via LoRa-nätet.

– Det finns massor av möjligheter med vårt sensornät, det mesta går att mäta och presentera på det sätt man vill, det är det som gör det så spännande. Vi jobbar med flera idéer till tjänster som vi hoppas kan skapa nytta för såväl enskilda villaägare, företag som samhället i stort. I somras presenterade vi badtemperaturer och nu i vinter kopplar vi upp skidspåren, säger Anders Ådemo, marknadschef.

Klicka här för att komma till snötemperaturerna

TIPS! Ladda ner vår app, där kan du enkelt se aktuella snötemperaturer när du vill.

 

Aktuell snötemperatur

Kolla snötemperaturen innan du åker ut i skidspåret. Temperaturen uppdateras varje halvtimme dygnet runt.

Ladda ner vår app

Bli en smart energianvändare och följ din användning i detalj per dag och timme, nu kan du även se aktuell snötemperatur direkt i appen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig