Hoppa till innehållet
Publicerad: 17 augusti, 2021

Vi investerar i digital elnätsövervakning

Magnus Karlsson, VD Exeri och Jörgen Andersson Strand, VD PiteEnergi

Framtidssäkring av elnätet i landsbygden fortsätter och nu utökar vi digitaliseringen av elnätet ytterligare och fortsätter installationen av Exeri´s innovation Smart Grid Surveillance. 500 smarta linjeagenter monteras nu på över 20 mil av luftledningsnätet. Systemet ger kontinuerlig digital övervakning och minskar avbrottstiderna för våra elnätskunder.

Vi ser att digitalisering med AI och smarta sensorer ger enorma möjligheter, främst inom områden som avbrottstider, felsökning och förebyggande underhåll, säger Jörgen Andersson Strand, VD vid PiteEnergi. Genom att digitalt övervaka luftledningsnätet skapar vi en kontinuerlig uppdaterad lägesbild i vår driftcentral vilket minimerar antalet störningar och avbrottstider samt risken för elolyckor, fortsätter Jörgen.

Smart Grid Surveillance (SGS) är ett branschunikt system som består av smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet, som tillsammans med avancerade AI-baserade dataalgoritmer ger exakt indikation på var felet är. Sensorerna monteras snabbt (under 5 minuter) utan att kraftledningen behöver tas ur drift. SGS gör det möjligt att i realtid exakt lokalisera fel i nätet och därmed slippa att manuellt avsyna ledningssträckor. SGS skapar ett mera tillförlitligt elnät med färre och kortare strömavbrott samt förbättrar ekonomin genom att digitalisera gamla arbetsintensiva processer.

Vi på Exeri är väldigt glada att PiteEnergi nu väljer vår digitala teknologi för elnätsövervakningen för en större del av sitt elnät, säger Stefan Burström, Chief Technology Officer vid Exeri. Vi ser även fram emot att jobba långsiktigt med PiteEnergi för att tillsammans utveckla ny funktionalitet i systemet.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig