Hoppa till innehållet
Publicerad: 5 oktober, 2022

Ny teknik testas i omsorgen – sensorer håller koll på medicinförvaringen dygnet runt

Anders Ådemo, marknadschef PiteEnergi och Anna Hellberg, Distriktssköterska
Här på väggen sitter sensorn som mäter temperaturen visar Anna Hellberg, Distriktssköterska

Nu blir det ännu bättre kontroll på medicinförvaring på grupp- och äldreboenden i Piteå när smarta sensorer installeras för att mäta temperaturen flera gånger per dygn i realtid.

Nu ska socialtjänsten börja använda sensorer i sin verksamhet för att mäta temperaturen i medicinkylskåp på grupp- och äldreboenden. Många mediciner måste förvaras vid en viss temperatur och nu blir det sensorer som larmar via sms eller e-post om det avviker. Temperaturmätarna i medicinkylskåpen kommer att säkerställa att medicinerna håller rätt kvalité och underlätta för personalen som annars skött detta med manuella mätningar.

Mätningen med hjälp av sensorerna är ett pilot- och samarbetsprojekt mellan socialtjänsten och PiteEnergi, där kommunledningsförvaltningens utvecklingsenhet fungerat som stöd i projektet. Redan nu kan man se enorma fördelar och att det kommer att ge effekt.

– Temperaturmätningen i medicinskåpen blir enklare och säkrare, den stora fördelen är att vi direkt får veta om temperaturen avviker och har chans att åtgärda det snabbt, säger Anette Grandin enhetschef Norrgården.

PiteEnergi har ett uppbyggt sensornät för trådlös kommunikation med täckning över stora delar av Piteå kommun. Tekniken kallas LoRaWAN och kännetecknas av lång räckvidd, hög säkerhet och enkla installationer eftersom sensorerna drivs av batterier.

Piteå kommun och PiteEnergi ser sensorer och IoT som en viktig del i arbetet att kunna bidra till ett hållbart Piteå. Med detta projekt kan vi säkerställa kvalitén på medicin och samtidigt frigöra tid för medarbetarna.

– Utecklingen av tekniska lösningar med sensorer går snabbt och vi ser stora möjligheter för både invånare, företag och kommun. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggörare för att kunna utveckla ett ännu smartare Piteå säger Anders Ådemo, Marknadschef PiteEnergi.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig