Hoppa till innehållet
Publicerad: 17 oktober, 2019

Vi testar nya miljövänliga kraftledningsstolpar

Just nu gör vi ett test att byta ut några av våra traditionella kraftledningsstolpar i trä till miljövänliga och hållbara stolpar i komposit. Vi börjar med en provsträcka på några hundra meter.

Den nya kraftledningsstolpen som vi ska testa är uppbyggd av kompositmaterial vilket innebär att det inte behövs någon impregnering och den innehåller därför inga skadliga ämnen som kan läcka ut i naturen. Stolpen är i princip underhållsfri och dessutom leder den inte ström, vilket är en trygghet för våra medarbetare som monterar och underhåller ledningarna som hängs upp i stolparna.

Kompositstolparna är tillverkade av ABB:s affärsenhet Composites i Öjebyn som en del i ett teknikutvecklingsprojekt och nu ska de testas i verkligheten. Stolparnas förväntade livslängd är väsentligt mycket längre än traditionella trästolpar och miljöpåverkan betydligt mindre.

– Vi inom ABB är mycket glada att PiteEnergi nu testar dessa nyutvecklade distributionsstolpar ute i fält, vilket kommer ge goda insikter för oss båda. Det här är en fantastisk lösning, bättre för miljön, smidig att installera och kräver mindre underhåll, säger Jenny Larsson, Marknads- och försäljningschef, ABB Power Grids Sweden.

Det är ett projekt med nära samarbete, snabba resultat och beslut, där vi på PiteEnergi bidrar med vår kompetens och erfarenhet av kraftledningsstolpar och ABB med sin expertis inom komposit. Den aktuella teststräckan fungerar som ett pilotprojekt för framtiden och vi kommer att undersöka stolparna löpande för att se om de kan passa även för andra sträckor.

– Det känns extra kul att få jobba tillsammans med ett lokalt företag på orten, säger Stefan Hortlund projektledare på ABB i Öjebyn. ABB har under utvecklingen anpassat produkten så att hantering och montering kan ske på ett så smidigt sätt som möjligt, så att det passar med befintliga tillbehör och att befintlig utrustning kommer att kunna nyttjas näst intill fullt ut.

– Våra montörer är positiva till de nya kompositstolparna och tycker att hanteringen och montaget av stolparna har fungerat mycket bra, säger Stefan Tengman projektledare på PiteEnergi.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig