Hoppa till innehållet
Publicerad: 17 november, 2022

Ännu bättre digital övervakning av vårt elnät

Montör i elstolpe
Olle Larsson, linjemontör på PiteEnergi
Jörgen Andersson-Strand, VD

Vi har under många år arbetat med att framtidssäkra vårt elnät, bland annat genom att installera smarta sensorer i flertalet områden med luftledningar. I dagsläget har vi mer än 550 smarta sensorer monterade, på över 30 mil av luftledningsnätet. Systemet ger oss kontinuerlig digital övervakning och minskar avbrottstiderna för våra elnätskunder.

– Vi såg tidigt att digitalisering med AI och smarta sensorer ger enorma möjligheter, främst inom områden som avbrottstider, felsökning och förebyggande underhåll, säger Jörgen Andersson Strand, VD vid PiteEnergi. Genom att digitalt övervaka luftledningsnätet skapar vi en kontinuerlig uppdaterad lägesbild i vår driftcentral vilket minimerar antalet störningar och avbrottstider samt minskar risken för elolyckor, fortsätter Jörgen.

Smart Grid Surveillance (SGS) är ett branschunikt system som består av smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet. Sensorerna monteras snabbt utan att kraftledningen behöver tas ur drift. SGS gör det möjligt att i realtid exakt lokalisera fel i nätet och därmed slippa att manuellt felsöka ledningssträckor. Det innebär både färre och kortare strömavbrott samt möjlighet att kunna jobba proaktivt, genom att ringa in problemområden och sätta in förebyggande åtgärder i dessa områden.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig