Solceller på Acusticums tak

Solenergi är kanske inte något som direkt förknippas med nordliga breddgrader. Betydande forskning visar dock att just Piteå, med sina ljusa sommarnätter och mer än 2 000 soltimmar per år, har extremt goda förutsättningar för solenergiproduktion. Det är nämligen ljuset, och inte solen i sig, som alstrar energi och instrålningen påverkas även indirekt till exempel genom reflektioner från snö.

När solcellsparken på Acusticums tak byggdes var den Norrlands i särklass största solcellspark, ett fast system med 1 000 solpaneler monterade i söderläge på en yta av 2 300 kvadratmeter. Solcellsparken på Acusticums tak är ett samarbete mellan PiteEnergi, Piteå Näringsfastigheter och norska forskningsinstitutet Norut, som bedriver forskning om energiproduktion i nordligt klimat.

Klicka här för att följa solpanelernas produktion.

 

Senast uppdaterad: 23 april, 2018
Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Våra rådgivare hjälper dig med smartaste elavtalet, bästa värmelösningen och den snabbaste kommunikationslösningen. Du når alla våra rådgivare på telefon 0911-648 00.

Dela  Share on facebook

Nya Mina sidor

Med Mina sidor tar du enkelt kontroll över din energianvändning. Logga in på Mina sidor och se mer detaljerad energistatistik för både din el och fjärrvärme.
Till mina sidor