Hoppa till innehållet

Vi framtidssäkrar elnätet

För att möta framtidens förväntningar på trygg och säker elleverans jobbar vi ständigt med att förbättra och investera i elnätet.

Vädersäkring
Ett långsiktigt vädersäkringsprojekt pågår där vi framför allt bygger om från oisolerade till isolerade högspänningsledningar. Det innebär att träd som faller på ledningen i de allra flesta fall inte leder till oplanerade strömavbrott. De närmsta åren kommer vi bland annat att vädersäkra i områden kring Långnäs, Lillpite, Storsund, Yttersta och Råbäcken.

Ställverk
Våra ställverk i Stadsfjärden och Rosvik kommer att förnyas och moderniseras. Båda planeras att vara färdigställda under 2022.

Utvecklingsprojekt för smarta elnät
Längs några av våra mest utmanande ledningssträckor på landsbygden har vi i ett utvecklingsprojekt installerat övervakningssystemet Exeri SGS. Systemet kan larma när ett fel uppstår och berätta exakt var felet inträffat och snabbaste vägen dit. Tillsammans med implementering av andra lösningar för smarta elnät kan detta spara avsevärd tid för manuell felsökning.

Skogligt underhåll
Vi underhåller elnätets ledningsgator i skogen varje år. Arbetet i ledningsgatorna innebär att sly och grenar sågas ner så att de inte ska växa för mycket och komma i kontakt med elledningarna. I vissa fall kan det även innebära fällning av höga eller sjuka träd, som skulle kunna orsaka elavbrott om de faller över elledningarna.

 

Berörda fastighetsägare får alltid en avisering inför planerat arbete. Delar av arbetet, främst kvistningen, utförs under vinterhalvåret. Vi försöker alltid vara så försiktiga som möjligt –  särskilt när vi röjer i bebyggda områden. Nedtagna kvistar och träd tillhör fastighetsägaren och lämnas därför i ledningsgatan.

Se aktuell röjningskarta här:

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig