Hoppa till innehållet
Publicerad: 16 maj, 2023

Aktuellt marknadsläge

Prognos för Maj

Lägre pris

Påverkande faktorer

Vårfloden är igång

Varmt väder och lägre elanvändning

Mindre kärnkraft p.g.a. underhåll

Prisprognoserna tyder på ett lägre elpris i norra Sverige i maj jämfört med april.

Efter en kall inledning på maj, så har nu sommarvärmen kommit och ser ut att hålla i sig maj ut.  När det kommer till nederbörd och vindkraftsproduktion så ser läget däremot ut att hamna något under normalt, under andra halvan av maj.

Det varma vädret har dock satt igång vårfloden och priserna har kommit ned, framför allt i norr, medan begränsningar i elöverföring gör att landets sydligaste elområde SE4 inte följt med övriga landet ned i pris. En fortsatt hög tillrinning kombinerat med god vindkraftsproduktion skulle kunna leda till riktigt låga elpriser i norra Sverige.

Vad gäller kärnkraften så är Oskarshamn 3 och Forsmark 1 nere för underhåll. Först tillbaka i drift väntas Forsmark 27 maj, medan Oskarshamn dröjer en dryg vecka in i juni. Det milda vädret och att vårfloden nu är ordentligt igång, gör att spotpriserna väntas bli lägre i norra Sverige medan det väntas bli mer sidledes i söder, jämfört med aprils prisnivåer.


Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Ladda ner vår app

Med vår app vill vi göra det enklare för dig att hålla koll på din energianvändning, ge dig möjlighet att göra smarta och medvetna val så du kan spara energi och sänka din kostnad.
Läs mer