Hoppa till innehållet

Aktuellt marknadsläge

Starten på året har bjudit på ett skifte i vädret, då det blivit både kallare och torrare. Den kalla och vindfattiga inledningen på året gör att spotpriset väntas bli högre i hela landet.

Vecka 1 hade en medeltemperatur på 1,3 grader under normalt medan vecka 53 låg på 2,2 grader över normalt. Samtidigt gick nederbörden från 62 % av normalt ned till 32 %. Vindkraftsproduktionen har under samma tid legat kring 50 % båda veckorna. Den låga vindkraftsproduktionen i samband med att elförbrukningen ökade på grund av kylan gjorde att spotpriserna stigit kraftigt i början på året. Kärnkraften går efter Ringhals 1 nedstängning nästan på full effekt, då Forsmark 1 varit tvungen att gå ned något i effekt på grund av vibrationer i en generator. Den väntas vara tillbaka i full effekt 26 januari. Vädret framöver ser ut att fortsätta vara något kallare och torrare än normalt med låg vindkraftsproduktion. Dock visar de nya väderrapporterna idag på att det kan komma att bli något mildare än tidigare trott. Men den kalla och vindfattiga inledningen på året gör att spotpriset för januari väntas bli högre i hela landet.


 

Prognos för januari

Högre pris

Påverkande faktorer

Kallare väder och högre elförbrukning

Mindre nederbörd än normalt

Låg vindkraftsproduktion

Senast uppdaterad: 18 januari, 2021
Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla alla vardagar kl 7.00-17.00

Dela  Share on facebook

Nya Mina sidor

Med Mina sidor tar du enkelt kontroll över din energianvändning. Logga in på Mina sidor och se mer detaljerad energistatistik för både din el och fjärrvärme.
Till mina sidor