Spara energi med våra energispartips

Att spara energi hemma hjälper dig inte bara att sänka dina elkostnader, genom att minska din energianvändning minskar du även din miljöpåverkan. Läs våra energispartips, kanske kan du hitta något som du enkelt kan ändra på.

Stäng av elektronikprylar som du inte använder
Stäng av TV:n, datorn eller tevespelet på riktigt. När du stänger av med en fjärrkontroll så står de i standby-läge. Använd en grenkontakt istället och tryck av allt på strömbrytaren istället. Dra ur laddare som inte används, då minskar du även brandrisken.

Uppvärmningen
Uppvärmningen står för en betydande del, omkring 55 procent av ett hushålls elanvändning. Här finns mycket pengar att spara.

Spara på varmvattnet
Varmvatten står för ungefär en 20 procent av hushållens energianvändning. En familj på fyra personer förbrukar i genomsnitt cirka 4 800 kWh per år på vattenuppvärmning.

Spara på energin med rätt belysning
Det finns två sätt att minska energianvändningen för belysning, dels genom att minska tiden som belysningen används och dels genom att använda energieffektiva lampor. De gamla vanliga glödlamporna drar onödigt mycket energi, och just belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. Du tjänar både tid och pengar på att byta ut dina glödlampor mot energieffektivare lampor.

Tvätt och torkning med lägre energianvändning
När du ska köpa en ny tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp – titta efter energimärkningen och jämför hur mycket el de olika modellerna drar. Energiklass A har den lägsta energiförbrukningen. Tänk på att det kan löna sig i längden att köpa en produkt med bra energiklassning, även om den är dyrare i inköp. Med några enkla knep kan du sänka energianvändning ordentligt och ändå få lika ren tvätt.

Kyl och Frys
Både din kyl och frys kan vara stora energislukare. Det kan vara lönsamt på sikt att byta ut gamla vitvaror, nya kylar och frysar drar betydligt mindre el än äldre modeller. Men det går att vara energismart utan att behöva köpa nytt. Det här kan du tänka på:

Matlagning
Matlagning står för ungefär 16 procent av hushållets elförbrukning. Med rätt utrustning och små ändringar i vanor går det att göra besparingar även här.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla alla vardagar kl 7.00-17.00

Dela  Share on facebook

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din mejladress på länken nedan.
Anmäl dig