Hoppa till innehållet
Publicerad: 23 november, 2023

Vi fortsätter framtidssäkra leveransen av fjärrvärme

Bilden visar reservanläggningen för fjärrvärme på Furunäset som förstärks med en ny cistern.
Som en del av PiteEnergis arbete med säkra och trygga leveranser av fjärrvärme har reservanläggningen på Furunäset förstärkts med en ny cistern.
Gruppfoto med Tomas Johansson, projektingenjör på Värme och Kyla, Ulrike Schäufele, strategisk inköpare PIKAB inköp, och Daniel Eriksson, chef Värme & Kyla, framför reservanläggningen för fjärrvärme på Furunäset
Nu är installationen färdig. Tomas Johansson, projektingenjör på Värme och Kyla, Ulrike Schäufele, strategisk inköpare PIKAB inköp, och Daniel Eriksson, chef Värme & Kyla, är nöjda med slutresultatet.

Som en del av PiteEnergis arbete med säkra och trygga leveranser av fjärrvärme har reservanläggningen på Furunäset förstärkts med en ny cistern. Vi investerar i förbättrad driftssäkerhet för att garantera våra kunder en stabil uppvärmningsform.

För att öka tryggheten i fjärrvärmeleveransen ännu mer, har PiteEnergi investerat i en nyproducerad cistern till reservanläggningen på Furunäset. Ulrike Schäufele är strategisk inköpare med inriktning ramavtal entreprenader och tekniska konsulttjänster. Hon har upphandlat den nya cisternen och är tacksam över samarbetet med Piteå Svets och Maskin AB som tilldelades entreprenaden och nyligen genomförde monteringen.
– Det känns väldigt bra att cisternen är på plats, det var riktigt spännande att följa monteringen. Vi har haft ett bra samarbete hela vägen med leverantören, berättar Ulrike.

Trygga leveranser
Inom en tvåårsperiod har anläggningen utrustats med två nya cisterner i rostfritt stål, anpassade för både biobränsle och fossilfritt.
– För oss är trygga leveranser en viktig del. Fjärrvärmen är klimatsmart och tar hänsyn till både människan och miljön. Ett fungerande system för uppvärmning är en del av vårt uppdrag, säger Daniel Eriksson, chef Värme & Kyla.

Fungerar som säkerhet
I Piteå finns reservanläggningar på Backen, Tallheden, Furunäset, i Öjebyn och vid Piteå sjukhus. Anläggningarna fungerar som säkerhet vid exempelvis avbrott från industrierna, vilket innebär att de tas i bruk väldigt sällan. Ambitionen är att avbrott ska påverka kunden i minsta möjliga mån.
– Vi genomför provkörningar av våra anläggningar varje år för att se att de fungerar som de ska, men i rent skarpt läge använder vi dem väldigt sällan. Vårt arbete med reservanläggningarna handlar om att tillhandahålla full reserveffekt och fortsatt värmeleverans till våra kunder, säger Tomas Johansson, projektingenjör Värme & Kyla.

Skydd för miljön
Cisternen som installerades är 8 meter hög, väger 16 ton och rymmer cirka 402 kubik biobränsle.
I montagearbetet har fokus legat på säkerhet och omtanke för miljön. Likt den tidigare cisternen är även denna monterad inne i en större cistern. En åtgärd för att skydda omgivande miljö vid eventuella läckage.
– Det känns också bra att vi kan återanvända de tidigare cisternerna som skalförvaring och på så sätt skapa en miljömässig trygghet, säger Tomas Johansson.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig