Hoppa till innehållet
Publicerad: 24 oktober, 2022

Smart teknik i det nya hamnkontoret

Det nya hamnkontoret på Haraholmen är den första byggnaden i Norrbotten med fasadintegrerade solcellspaneler. Här i rostrött utförande.
Arkitekt är Stina Vesterberg, MAF Piteå.
Även garaget har fasadintegrerade solcellspaneler.

Nyligen invigdes Piteå Hamns nya kontor på Haraholmen.
PiteEnergi har varit delaktiga i arbetet med att prova ny teknik och skapa en hållbarhetsprofil för det nya hamnkontoret.
– I teorin vet vi att det är bra produktion på fasadmonterade solpaneler. Det blir spännande att se hur de fungerar i praktiken, säger Martin Carlsson, säljare på PiteEnergi.

Piteå Hamns personal jobbar nu i sitt nya hamnkontor på Farleden 54, som är den första byggnaden i Norrbotten med fasadintegrerade solceller. En spännande ny lösning, där de roströda solcellspanelerna också bidrar till exteriörens uttryck.

Piteå Hamn har haft stort fokus på energieffektiva lösningar och PiteEnergi har genom byggprocessen bistått med kompetens och rådgivning.
– Detta märks bland annat genom de fasadmonterade solcellspanelerna som vi monterat med hjälp av en underentreprenör. Vi har även installerat laddboxar till elbilar för hamnkontorets personal och besökare, säger Martin Carlsson.

Ett energismart hus
Redan från start var siktet inställt på att göra hamnkontoret till ett energismart hus och att Piteå Hamn i samverkan med PiteEnergi skulle prova ut ny teknik.
– Vi har fått bekanta oss med ny teknik som vi inte har arbetat med tidigare. Det gäller både paneltypen för fasaden och dess potential men också växelriktarsystemet, berättar Martin Carlsson.

Ökad efterfrågan
Jörgen Andersson Strand, VD på PiteEnergi, är glad över samarbetet.
– Vi märker av en ökad efterfrågan både på solceller och fordonsladdning. Utvecklingen av tekniska lösningar går snabbt och vi ser möjligheter för Piteås invånare, företagen och kommunen. 

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig