Hoppa till innehållet
Publicerad: 12 juni, 2023

PiteEnergi och Hushållningssällskapet vill skapa smartare lantbruk

Erik Häggbom, Hushållningssällskapet, Maria Blomberg, kundansvarig PiteEnergi, och Peter Fenander, verksamhetsutvecklare IT, PiteEnergi.
Erik Häggbom, Hushållningssällskapet.
Kunskap om jordens temperatur på olika djup och om tjälen har släppt på djupet är av stor vikt varje år när odlingssäsongen ska börja. Med hjälp av en lite längre sensor kommer Hushållningssällskapet med teknik från PiteEnergi känna till temperaturen i jorden på varje decimeter ner till sex decimeters djup.
Med hjälp av en knappt decimeter lång sensor kan Hushållningssällskapet när som helst kontrollera temperatur, fuktighet och näringsinnehåll i marken. Information som är viktig för att avgöra hur mycket näring som bör tillföras till en odling.
Det syns inte mycket ovan jord, men här mäter PiteEnergi och Hushållningssällskapet temperatur och fuktighet i jorden på sex olika djup.
Installationen av sensorer med LoRa-teknik är oftast enkel. Här monterar Peter Fenander från PiteEnergi och Erik Häggbom från Hushållningssällskapet tillsammans en komplett väderstation på en vanlig staketstolpe.
Efter avslutad installation av ett par sensorer i marken är det enda som syns ett par radiosändare som hänger på en staketstolpe. Snabbt och enkelt montage av utrustning som kan ge lantbrukare mycket information om sina grödor.

Kan sensorer skapa bättre förutsättningar för de gröna näringarna i Piteå? Nyfikenheten på svaret har lett till ett samarbete mellan PiteEnergi och Hushållningssällskapet. Målet är att förstå behoven hos olika intressenter och kunna hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar som skapar nytta.

Teknikutvecklingen inom IoT (Internet of Things) och sensorer utvecklas snabbt, vilket ger nya möjligheter till användningen av data. Temperatur och fuktnivåer i luft och jord är viktiga parametrar för att optimera odling. Med en odlingsperiod som är kortare och intensivare än i övriga landet är det extra viktigt att veta när förutsättningarna är de rätta.

Hushållningssällskapet driver flera projekt, både regionalt och nationellt, med syftet att öka kunskapen som är till nytta för den Gröna näringen. Många av dessa handlar om att använda nya metoder och ny teknik.
– Vi tror att satsningen med PiteEnergi är en av flera byggstenar som underlättar och bidrar till förbättrad precisionsodling. Med ökade priser på insatsvaror och större säsongsvariationer för både temperatur och nederbörd på grund av rådande klimatförändringar är vi i behov av specifik lokal kunskap till våra norrbottniska lantbruksföretag, säger Erik Häggbom, biträdande försöksledare på Hushållningssällskapet.

För PiteEnergi är samarbetet en viktig del i den fortsatta IoT-satsningen. Tekniken som används är det trådlösa kommunikationsnätet LoRaWAN. Redan nu finns sensorer utplacerade på Öjebyn Agro Park för att samla in data som mäter temperatur, fukthalt och näringsinnehåll i jord.
– Det känns spännande att få hitta lösningar som gör det ännu bättre för lantbrukarna. Vi vet att vi behöver öka andelen närproducerat och om vi kan bidra med att göra saker smartare vill vi göra det. Med vårt väl utbyggda sensornät kan vi skapa smarta lösningar i hela kommunen, säger Maria Blomberg, kundansvarig PiteEnergi.

Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar kl. 7.00-16.00

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från PiteEnergi,
registrera din e-postadress på länken nedan.
Anmäl dig