Hoppa till innehållet
Publicerad: 9 mars, 2023

Aktuellt marknadsläge

Prognos för mars

Något högre pris

Påverkande faktorer

Kallt och lite vind

Oskarshamn 3 avställd åtta dagar

Mer kärnkraft när även Ringhals 4 kommer tillbaka

I mars har vintern återvänt till Sverige efter en ovanligt varm februari och prognosen pekar på ett något högre elpris denna månad.

Under starten av mars så har det blåst väldigt lite och den största kärnkraftsreaktorn i landet, Oskarshamn 3 (1400 MW) har ställts av i åtta dagar för reparation. Sammantaget gör detta att spotpriset jämfört med februari ser ut bli något högre, något som inte låg i prognosen så sent som för någon vecka sedan. Avställningen av Oskarshamn 3 var dock oväntad och innebär ett stor tapp av effekt. Under andra halvan av mars ska Oskarshamn 3 vara tillbaka och även Ringhals 4 återstartas efter en lång avställning, vilket sammanlagt innebär ca. 2500 MW mer produktion till kraftsystemet och detta kommer att pressa spotpriset. Under de närmaste månaderna ser det också positivt ut för konsumenterna, då fallande pris på kol och gas drar ner elpriserna på kontinenten och det smittar av sig på det nordiska systemet.


Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Våra rådgivare hjälper dig med smartaste elavtalet, rätt värmelösning och den snabbaste uppkopplingen. Du når alla våra rådgivare på telefon 0911-648 00.

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin

Nyhetsbrev för företag

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för företag.
Anmäl dig