Hoppa till innehållet
Publicerad: 17 november, 2022

Aktuellt marknadsläge

Prognos för december

Högre pris

Påverkande faktorer

Vinter och kallare väder

Ökad elanvändning

Nederbörd och vindkraftsproduktion kring normalt

När vi blickar framåt mot december så pekar prognoserna på ett ökat elpris i hela landet och främsta orsaken till det är att vintern startar på allvar och den ökade elanvändningen driver upp priserna.

Efter att temperaturen de senaste veckorna legat 3-5 grader över normalt så sjunker den nu ned till normal nivå och ser ut att röra sig där resten av månaden. Det innebär att elanvändningen väntas öka, då ett kallare väder kräver mer el för t.ex. uppvärmning. Kollar vi på nederbördsprognoserna så ser de ut att vara torra den närmaste veckan men efter det stiga upp till normalt. Vindkraften ser också ut att ligga nära normalt för Norden med något mer vind i de södra delarna och något lägre i de norra. Väderprognoserna varierar dock en del just nu vilket inte är helt ovanligt, då de har en tendens att vara något osäkra under hösten. Även om temperaturen nu sjunker och elanvändningen ökar så kan man se att elanvändningen i landet, mycket på grund av de högre priserna, ändå är lägre än den varit föregående år (och då har man tagit hänsyn till temperaturen i den beräkningen).


Personalbild Personalbild

Kontakta oss

Våra rådgivare hjälper dig med smartaste elavtalet, rätt värmelösning och den snabbaste uppkopplingen. Du når alla våra rådgivare på telefon 0911-648 00.

Dela  Share on facebook

Nyhetsbrev för företag

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för företag.
Anmäl dig