Hoppa till innehållet

FÖLJ MED PÅ EN

AKTIV FRITID

Läs mer

Följ med!

Vi tror på lokaltänksamhet och vill investera i social hållbarhet, både för våra medarbetare och för piteborna. En aktiv fritid skapar må bra-faktorer och ger positiva effekter både för individen och för folkhälsan i stort.

Träning kan vara en rask promenad, trädgårdsarbete eller friluftsliv.
Och en aktiv fritid kan handla om att göra något du tycker om att göra - i all enkelhet. Här tipsar vi om aktiviteter som får endorfinerna att rusa och måendet att blomstra.

Tips på aktiviteter

Discgolf

Fritidsaktiviteten ökar allt mer i popularitet. Discgolf är en sport som spelas med en skiva/disc. Målet är att spela en bana från början till slut med så få kast som möjligt. I Piteå finns flera olika banor, bland annat Norrstrand discgolf, Guldkustens discgolfbana och i Lomtjärn.

Promenad

Att röra på sig 15-20 minuter/dag ökar välmåendet och motverkar sjukdomar. En rask promenad eller i den takt du själv föredrar, du bestämmer! Utmana gärna familj eller vänner på en walk streak: Promenera i valfri takt varje dag under en månad.

Fiske

Oavsett din erfarenhet finns i Piteå kommun ett vatten som passar dig och ditt fiske. I anslutning till många fiskevatten finns också grillplatser, bryggor, parkering och mycket mer. Ett flertal områden är också tillgänglighetsanpassade. Glöm inte att lösa fiskekort, så stöttar du den lokala fiskeföreningen!

Utomhusgym

Skapa nya upplevelser på promenaden. Enkelt, smidigt och bra för både kropp och själ. Prova på marklyft, axelpress, knäböj. Utegym finns på Strömlida och på Grisberget med 12 stationer. Uppsatta skyltar med bilder berättar om hur du utför övningarna på bästa sätt.

Cykeltur

Djupviksleden, Infjärden runt, Långa banan på Haraholmen eller mountainbike på Strömlida. Alternativen för cykelturer många.
Utforska Piteå på två hjul och njut av att du gör något gott för både miljön och kroppen. Och du, glöm inte hjälmen!

Utflykt

Förgyll fritiden med utflykter till olika besöksmål. Vad sägs om Kalahatten, Bröstfallet (efter Arvidsjaurvägen) eller konstparken i Norra hamn? I Piteå finns också den kulturella miljön Swensbylijda i Svensbyn, ett hembygdsområde som fungerar som utflyktsmål för alla åldrar.

Gym

Piteå är en gymtät stad och gymmen har olika utbud och program: Styrketräning, crossfit eller varför inte ett spinning-pass?

Lyssna på en podd

Fritiden är perfekt för att luta sig tillbaka och göra något avkopplande. Lyssna på en podd eller ljudbok. Det finns gott om plattformar och appar att följa för att ta del av digital media.

Racketsporter

Tennis, badminton, bordtennis, pickleball eller varför inte padel som fått stort genomslag de senaste åren? På Hellströms arena finns möjlighet att prova på alla racketsporter. Via Piteå kommun går det också att hyra utrustade sporthallar.

Pyssel

Pysselvärlden är omfattande och innehållsrik! Prova dig fram med olika former av konstnärlig skapande. Det kan handla om scrapbooking, skapa egna album med stickers, göra egna smycken av pärlor. Listan kan verkligen göras lång.

Släpp loss kreativiteten

Akvarell, akryl, olja eller blandteknik. Måla tillsammans i familjen eller hitta en egen stund med penseln och akvarellblocket.

Pussel

Bygg nya motiv på köks- eller rumsbordet. Att lägga pussel är en bra aktivitet för att slappna av och stressa ned. Dessutom är det roligt och kreativt.

Dela  Dela på Facebook Dela på Likedin